Hanem folyjon az ítélet, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak. (Amos 5:24)

Egy fontos döntés értelmében az izraeli Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy bármely Ortodox Bét Din (rabbinikus bíróság) által, akár Izraelben akár külföldön végzett betérés érvényes lesz az izraeli állampolgárság megszerzésének érdekében a Visszatérés Törvényének alapján.

A petíció, amely  bírósági ügyhöz vezetett, olyan betért emberek által lett beadva, akik státuszát elutasította az állam és az izraeli rabbinátus. Szintén csatlakozott a bírósági ügyhöz a konzervatív és reform mozgalom.

A bírósági döntés civil ügyeket érint, nem vallásiakat. A kilenc fős bíróság vezetője, Miriam Naor a döntéshozatal alatt kijelentette, “Ez nem vallási, sokkal inkább civil, állami kérdés… Mi nem határozunk meg semmit jelen eljárásban a petíciót benyújtók betérésének elismerésére vonatkozó kérdésben.”

Izraelben a Vezető Rabbinátus ellenőrzi minden szempontból a zsidó szertartásokat, mint a házasságot, a válást és a temetést.

Mostanáig a betértek kizárólag akkor szerezhettek izraeli állampolgárságot, ha Izraelen kívül tértek be és egy diaszpórai zsidó közösségben éltek, vagy ha betérésük  a Vezető Rabbinátus felügyelete alatt zajlott Izraelben. A külföldi betéréseknek nem szükséges ortodoxnak lenniük.

Naor bíró ezt írta döntésében:

“Nem látok semmiféle indoklást, mely úgy értelmezné a Visszatérés Törvényét, hogy az diszkriminációt okoz majd azok között, akik Izraelben tértek be és azok között, akik külföldön tették ezt meg.”

Sokan tartották a Vezető Rabbinátus felügyeletét monopolistának. A rabbinátusi kontroll, amely a zsidó élet egészére kiterjed, mostanában több bírósági csata témájává vált. Csaknem két hónappal ezelőtt az izraeli Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a mikvék (rituális fürdők) kapuja nyitva kell hogy álljon nem ortodox betérők előtt is. Továbbá január végén a kormány jóváhagyta, hogy a Kotelnél (Siratófalnál) nem ortodox szakasz is legyen az imádkozni vágyók részére.

Neal Hendel bíró azt írta döntésében: “Igaz, hogy országunkban van egy Vezető Rabbinátus, amely bizalmat élvez különféle vallási kérdésekben. Nem célunk ezt megváltoztatni, ám a mi ügyünkben a Visszatérés Törvénye nem ruházza fel a Vezető Rabbinátust kizárólagos felügyelettel a betérések folyamatára.”

Szintén ki kell emelni, hogy a bíróság döntése meghatározta, a betéréseknek elismert ortodox rabbik által kell történnie és nem bármilyen más mozgalom által, ennek ellenére a reform mozgalom nagy változásként üdvözölte a döntést.

Gilad Kariv reform rabbi, az izraeli reform mozgalom vezetője azt mondta ” A Legfelsőbb Bíróság döntése egyértelműen meghatározza, hogy több módja van a betérésnek Izrael államában, valamint, hogy egy  betérés, amely az izraeli zsidó közösségben zajlik valamely zsidó felekezethez köthetően, érvényesnek tekinthető.”

Yitzhak Yosef szefárd főrabbi “botrányosnak” nevezte a rendeletet, mondván, “Felfoghatatlan, hogy a ‘kalóz’ betérések, melyek nincsenek szabályozva semmilyen kormányzati szerv által, hivatalosként lesznek elfogadva.”

David Lau askenáz főrabbi így reagált: “Sem a Legfelsőbb Bíróság, sem bíráik nem fogják eldönteni ki zsidó, csakis az izraeli Tóra döntheti el azt.”

(Forrás:http://www.breakingisraelnews.com/64788/high-court-rules-against-rabbinates-conversion-monopoly-jewish-world/#iFemSK3Owu0sxrmG.97)

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu