Ma is száműzetésben, gálutban élünk. De mikor lesz ennek vége?

“Ezek Izráel fiainak vándorlásai, ahogy kivonultak Egyiptom országából seregeik szerint Mózes és Áron vezetésével” /MIV/33:1 Mászéj – מסעי/

“אֵלֶּה מַסְעֵי בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר יָצְאוּ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם לְצִבְאֹתָם בְּיַד מֹשֶׁה וְאַהֲרֹן”

“Éle mászéj vnéj Jiszróél áser jáci méerec Micrájim löcivotám böjád Mose veÁháron”

אֵלֶּה מַסְעֵי בְנֵי יִשְׂרָאֵל

Bölcseink magyarázzák, hogy ha vesszük az első négy szó első betűjét, utalást találunk a zsidó népet történelme során érő száműzetésekre (gálutokra).

Időrendi sorrendben véve:

מ – mem – מצרים – Micrájim – Egyiptom

ב – bét – בבל – Bável – Babilónia

י – jud – יון- Jáván – Görögök

א – álef – אדום – Edom – Edomiták

Az egyiptomi száműzetés eltartott vagy 400 évig (más vélemény szerint 210) az egyiptomi kivonulásig amire Pészách ünnepe emlékeztet minket.

A babilóniai száműzetés az Első Szentély lerombolásával vette kezdetét (i.e. 586 Áv hó 9.) és eltartott 50-70 évig míg a zsidók egy része visszatérhetett Jeruzsálembe Ezra próféta vezetésével és felépíthették a Második Szentélyt.

I.e. 3. századtól kezdve Nagy Sándor színre lépésétől elindult egy hellenizációs folyamat a zsidóságon belül is, így a vallásukhoz hű maradt zsidókat Alexandriába száműzték. A vallásos zsidóságot a Hasmoneus Dinasztia vezette egészen i.e. 63-ig.

I.e. 63-tól a Rómaiak vették át a hatalmat Izrael irányítása felett és innentől számítjuk a negyedik és egyben utolsó száműzetést (Edom).  Bár a római birodalom uralma megszűnt i.u. 324-ben Izrael felett, az Edomita száműzetés még mindig tart a mai napig. Az edomiták Ézsau (Jákob ikertestvére) leszármazottai és ma a szabadelvű modern-nyugati társadalom a képviselője.

Tehát ma is száműzetésben, gálutban élünk. De mikor lesz ennek vége?

A Talmud mondja, hogy az Első Szentély a 3 fő bűn elkövetése miatt rombolódott le (bálványimádás, gyilkosság, tiltott nemi kapcsolatok). Mivel a zsidók akkor ezekre a bűnökre igaz megtérést tanúsítottak (tsuvát csináltak), így az Ö-való megengedte a Második Szentély felépítését. I.u 70-ben a rómaiak lerombolták a Második Szentélyt, ugyanis ekkor a zsidók a שינת חינם – szinát chinám, az ok nélküli gyűlölködés igen súlyos bűnébe estek, s mivel a mai napig nem épült fel a Harmadik Szentély, ezfigyelmeztetés számunkra, hogy még mindig ebben a bűnben vagyunk kollektíve.

A Tóra mostani szakaszában (Mászéj) tesz említést Áron háKohén (Mózes bátyja) erre a napra eső földi távozásáról. A Pirkéj Ávot (Atyák bölcs tanításai 1:12) mondja: “Hillél szokta mondani: Légy Áron tanítványai közül való; szeresd a békét és törekedj a békére, szeresd az embereket és hozd közelebb őket a Tórához!”

Nincs is ennél szebb üzenet és amennyiben ehhez tartjuk magunkat, kitartással tán megkönyörül rajtunk az Ö-való és végre felépülhet a Harmadik Szentély bimhérá véjáméjnu (hamarosan napjainkban)!

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu