Igyekezzünk vigyázni arra, mit mondunk!

“אִישׁ כִּי יִדֹּר נֶדֶר לַי־הֹוָ־ה אוֹ הִשָּׁבַע שְׁבֻעָה לֶאְסֹר אִסָּר עַל נַפְשׁוֹ לֹא יַחֵל דְּבָרוֹ כְּכָל הַיֹּצֵא מִפִּיו יַעֲשֶׂה”

“Is ki jidor neder láSém o hisává svuá leszor iszár ál náfso lo jáchél dváro kchál hájocé mipiv jáásze”

“Ha valaki fogadalmat tesz az Ö-valónak, vagy esküt tesz, hogy megkösse magát megszorítással, meg ne szegje szavát, mind aszerint amint kijön szájából, cselekedjék.” (MIV/30:3 Mátot)

A zsidó vallás egyik szokása, hogy Ros Hásáná (Zsidó Új Év) előtti napon התרת נדרים -ot (Hátárát Nedárim-ot), vagyis Fogadalmak feloldása című szöveget mondunk el. Ebben lehetőség van az elmúlt évben tett személyes fogadalmaink, esküink és elkötelezettségeink feloldására. Fontos hangsúlyozni, hogy itt az Ö-valóval szemben tett fogadalmakról van szó, más embereknek tett eskü ily módon nem oldható fel, azt csak személyesen lehet intézni.

Mátot heti szakaszunkban találunk erre utalást:

“…לֹא יַחֵל דְּבָרוֹ כְּכָל…” – “…meg ne szegje szavát…”

A pószukban (mondatban) ezen négy egymást követő szónak az utolsó betűit véve megkapjuk אלול (Elul) hónapot. Ez jelzi, hogy Elul hónapban kell foglalkozni az eskükkel és fogadalmakkal. S mivel az utolsó betűkről van szó, így utal nekünk Elul hónap végére, az utolsó napra, ami pont az Új Év előtti nap amikor mondjuk a Hátárát Nedárim-ot!

Látjuk, hogy a Tóra mily nagy hangsúlyt fektet a beszéd fontosságára. A kimondott szónak óriási (teremtő) ereje van, így igyekezzünk vigyázni arra mit mondunk, milyen fogadalmakat teszünk és hogy azok szerint is cselekedjünk, így elkerülhető a ránk kiszabott szigorú ítélet és helyette áldás lesz a jutalmunk, ami Ros Hásáná közeledtével igencsak időszerű!

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu