Chájé Száráh hetiszakasz

Sárától nagyon sok mindent tanulhatunk!

„Izsák bevitte őt (Rebekát) Sárának, az ő anyjának sátrába, elvette Rebekát és felesége lett neki és szerette őt; így megvigasztalódott Izsák az anyja után. „ (M1/25:67 )

Amíg Sára élt, 3 csodát tapasztalhattak meg érdemében. Lámpa égett egész héten keresztül a sátrában sábesztől sábeszig (szombattól szombatig), a tésztáján áldás volt és a Schiná (I-teni Dicsfény) lebegett felhő képében a sátra fölött.

Mikor Sára meghalt ezek a csodák megszűntek teljesen 3 évig s mikor Izsák Rebekát bevitte anyjának, Sárának a sátrába és látta, hogy ezek a csodák visszatértek, tudta, hogy Rebekában megtalálta mindazt amit az anyjával elvesztett és jogos ősanyja lehet Sára után a zsidó népnek.

Ezekből a csodákból vezetik le bölcseink azt a 3 pozitív micvát (parancsolatot) amit mind a mai napig egy zsidó nőnek tartania kell. Az egyik a péntek esti gyertyagyújtás, a második a tésztából való elválasztás és a harmadik a családi tisztasági törvények megtartása.

Rámbán (Náchmánidész) rávilágít arra, hogy Sára életében megtörtént csodák szintén megtalálhatóak voltak a (Sivatagi) Szentélyekben. Az egész héten égő gyertyák Menóra formájában, az áldás a tésztáján a Színkenyér (Lechem HáPánim) képében és a felhőben megjelenő Schiná a Miskán (Sivatagi Szentély) felett.

Sárától nagyon sok mindent tanulhatunk. Meggyújtotta a szombati gyertyát és a szombat szentsége vele maradt egész héten. Az életében folyamatosan jelenlévő csodák arra tanítanak minket, hogy mi I-tenszolgálatunknak is folyamatosnak és állandónak kell lennie és akkor a Schniná felettünk is fog őrködni, ragyogni, vigyázni és áldani.

David Joszef  írása 

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu