Egy kis segítség az új évi fogadalmak betartásához a zsidóságon keresztül.

Az új évi fogadalmainkat nehéz betartani, úgyhogy az előző évek során nem is nagyon próbálkoztam vele. Ez az év viszont teljesen más. Megpróbálom megváltoztatni azt, amit az előző években elrontottam.

Az “megváltoztatás” ötlete az egyik oldalról nézve nagyon csábító, a másikról viszont teljes mértékben nevetséges. Ha lehetséges lenne, nagyon sok mindent megváltoztatnék a múltban, mint például a W-t, amit az 1980-as években a hajamba borotváltattam, vagy a gyerekkori szoba szőnyegem, amely világos zöld színű volt, de sajnos ezek az idők már elmúltak és akár mennyire is akarom, nincs lehetőségem újra kezdeni.

A zsidóság kínál nekünk egy spirituális modellt, ahol a “megváltoztatás” és “újrakezdés” fogalma nagyon is a középpontban áll.

Hagyomány őrző módon, amikor felkelünk elmondjuk a Mode Ani imát, amely így kezdődik: ” Hálálkodom színed előtt, élő és létező Király, amiért könyörületből visszahoztad hozzám a lelkemet ; nagy a Te bizalmad. “

Egész életemben úgy láttam ezt az imát, mint egy általános hála nyújtást, amely beállítja a gondolkodás módunkat a nap hátralevő részére. Ebben az évben részt vehettem egy Atlanta Jewish Family & Career Service által szervezett ebéden, amelyen teljesen megváltozott a gondolkodásmódom az imával kapcsolatban.

Az egyik fő beszéd tartó, Eric Miller, a HAMSA program igazgatója, arról beszélt hogyan volt “tiszta” majdnem 8 éven keresztül. Nem egész évekre gondolt, hanem azokra az óraszámokra, amelyek így teltek el egy nap alatt. Minden nap mértékletességét és tisztaságát különböző teljesítményként kell figyelnünk. A lehetőség, hogy letérjünk az útról mindig ott van. Akár ma, akár holnap is bekövetkezhet.

Ahogy hallgattam az előadást, a Mode Ani sorait láttam magam előtt, de most már új megvilágítást nyert a szememben az ima. A Tóra azt mondja, hogy kezdetben az Örökkévaló belelehelte az “élet leheletét” az első élőlénybe, és ezt a bizonyos leheletet nishmat chayimnak nevezzük.

Ezt a kifejezést léleknek is értelmezhetjük. Ez a neshama egyik változata, amelyben hálásak vagyunk az Örökkévalónak, hogy visszatért hozzánk.

Amíg nem tudunk visszatérni a jövőben és megváltoztatni azt, az Örökkévaló mindennap visszaleheli belénk a neshama-t , a lelkünket, és csodálatos módon megadja nekünk a lehetőséget az újrakezdésre.

forrás: http://www.myjewishlearning.com/rabbis-without-borders/a-spiritual-assist-for-keeping-new-years-resolutions/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu