A Tu Bisvat és a Kabbala kapcsolata

A Judaizmus a Rabbinikus történelmen keresztül próbálja, napról – napra az Örökkévaló szellemi és spirituális létezését fejtegetni a tradícióinkon keresztül a világon, s a földünkben egyaránt.

Például azok a fák, amelyek kétszer is említve vannak a Tanach eltérő részeiben, különleges fontossággal bírnak a kabbala szerint. Az Éden kerti történet hatalmas jelentőséget tulajdonít a fáknak, amíg egy másik részben a Példabeszédekből ez megegyezik az “élet fájának” és annak bölcsességének említésével.

A Kabbalisták megpróbálták elképzelni az I-teni jelenlétet- amelyet Sefirotnak nevezünk- különböző természeti motívumokban, és Ők ezt nevezték fának. Ezen felül a korai kabbalisták ezt a gondolatot összekapcsolták a földön található fákkal egyaránt.

1492-ben a Spanyol kiűzetés kezdetén a kabbalisták új erőre kaptak, és a 16. században egy kis csoportjuk letelepedett egy nagyon picike faluban, Izrael földjén, amelyet Tzfatnak nevezünk.

Ezáltal az Örökkévaló földben lévő keresése még erősebbé vált, hiszen most már a Szentföldön élhettek, és ott kereshették azt.

A Tzfati közösség új módokon ünnepelt, melyeknek középpontja a föld és az azon élő természet ritmusa lett.

Az éjfél egy különleges időponttá vált a Mennyei Megnyilvánulásra. A Shabbati napnyugtakor, mindig a hegytetőn énekeltek, a földi fák pedig egymásba fonódtak azzal az egy bizonyos fával, amelyet az Örökkévalónak tulajdonítunk. A fa, amely a mennyben gyökerezik, s a földön veti el gyümölcsét.

A Svat hó 15-én tartandó széder ezekből a misztikus elképzelésekből alakult ki, hogy megünnepeljük a fák újjászületését. Az ő széderük gyümölcsökből, magvakból és különböző színű borokból állt, amely a 4 világ “ehető” szimbólumait jelképezik, a bőségért való könyörgéssel egyaránt.

myjewishlearning.com/article/kabbalah-and-tu-bishvat/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu