Mit tanít nekünk a Talmud a fákkal kapcsolatban?

A Talmudi időkben a Rabbik, a fákat, mind ökonómiai, mind szimbolikus módon próbálták értelmezni.

Attól független, hogy Tu Bisvat ünnepe sokkal a Talmudi idők után került a köztudatba, a fák és ez a nap, nagyon fontosak a Rabbinikus írásokban.

A négy újév:

A Rabbinikus Judaizmus 4 különböző újévről tanít nekünk. Bár vannak róla viták, hogy az új éveknek mi a pontos dátuma, ezeket követjük:

Nisan első napja a királyok és az ünnepek új éve, Elul első napja az állatok új éve, Tisri első napja a naptári újév ( Ros Hasana) és Svat hó 15- Tu Bisvat , a fák új éve. Ezek elsődleges feladata az, hogy mezőgazdasági szempontból meghatározzuk, melyik termékek állnak készen a tizedelésre.

Ez tulajdonképpen azt jelképezi, hogy az eszközökön lévő adót hogyan fizették meg az áldozatokon keresztül az Ö-valónak, és egyben ez közvetlen ajánlattétel a papoknak és a szegényeknek.

A második Szentély lerombolása után a 4 újévünk központi szerepét a Szentélybeli szolgálat és a tized bemutatása jelentette a zsidó emberek és az Ö-való között.

Minden egyes újév eme kapcsolat külön kulcsfontosságú szerepét tölti be.

A Királyok és az ünnepek új éve, minden évben egy új megerősítés a szociális, politikai és a vallási életben. Különösen az ünnepek ideje alatt, a Szentély egy útmutatás volt az embereknek, hogy elismerjék és támogassák vezetőiket, akik felelősek voltak az áldozatok bemutatásáért, ami a zsidó embereket „jó kapcsolatban” tartotta az Ö-valóal.

A Királyoknak, akik Izraelben uralkodtak biztosítaniuk kellett, hogy ez a rendszer védett és működőképes legyen. Mivel Izrael első sorban egy mezőgazdasági társadalom volt, a templombéli tized ugyan úgy létezett, mint az áldozati bemutatása a zöldségeknek, gyümölcsöknek és az állatoknak, melyeket az emberek termesztettek és tenyésztettek.

Az új évek – Elul 1, Tisri 1 és Svat hó 15 – megosztották a felelősséget, hogy minden évben fejlődjenek az erőforrások, amelyek fent tartották a rendszert. Ezek az új évek meghatározták a kisebb és nagyobb skálájú ciklusát az ültetéseknek és az aratásoknak, amely egyben felajánlója és fogyasztója az Izraelben megtalálható legértékesebb árucikkeknek.

 myjewishlearning.com/article/trees-and-their-new-year-in-rabbinic-judaism/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu