Jitró Hetiszakasz

JITRÓ

Miért ígért csupán a szülői tiszteletért hosszú életet az Ö-való?  

A szülői tisztelet a tíz parancsolatban az ötödik parancs, mivel az ember 5 elemtől  származik: Szülők és  a négy elemtől, víz, tűz, föld és levegő.

›› Tiszteld atyádat és anyádat!‹‹

A talmudban olvashatjuk: Midőn a népek hallották az Ö- való hangját, mely hirdette: Én vagyok az Ö- való. Ne legyenek neked más I-teneid, szóltak a népek: Hisz ez az I- ten csak a saját dicsőségéről beszél, miután azonban felhangzott az ige, ›› Tiszteld atyádat és anyádat!‹‹ és  a többi parancsolatok, melyek a halandók egymás iránti kötelességeiről szólnak  elismerték az  Ö-való önzetlenségét.

Az Ö- való előbb megparancsolja, hogy a közös mennyei Atyánkat tiszteljük, aztán megkívánja, hogy földi szüleinket is tiszteljük, akik világra hoztak bennünket.

Miért ígért csupán a szülői tiszteletért hosszú életet az Ö-való?

Szadja mondja: Mert vannak sajnos olyan gyerekek, akik sokallják szüleik hosszú életét, mivel öreg napjaikban tartoznak őket eltartani, ezért mondja az Ö- való, hogy te magad is hosszú életű leszel azon érdem révén, hogy tiszteled szüleidet.

Ha a szüleidet tiszteltedben tartod, ajándékul, öreg kort fogsz megélni és téged is tiszteletben fognak részesíteni: Fölállnak előtted és úgy tisztelnek majd, miként a szeretetet és tiszteletet kiérdemlő öregeket.

Balog Dániel

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu