Purim

Nem sokára beköszönt az egyik legkedveltebb ünnepünk, a Purim, de mivel még van pár hetünk addig, gondoltam első körben hasznos lehet egy kis előkészületi áttekintés.

Purim, vagy más néven a sorsvetés ünnepe egy vidám ünnep, amely elmeséli a zsidók megmentésének történetét egy fenyegető mészárlástól a Perzsa uralom alatt.

Purim történetét Eszter könyvében olvashatjuk, aki a hősnő szerepében jelenik meg, hogy megmentse a népet, amihez tartozik.

Az egyik legfontosabb tradíciója ennek az ünnepnek, a barátoknak és a szegényeknek való ajándékozás.

Az ünnep története:

Az ünnep története tökéletesen kiolvasható Eszter könyvéből, azonban a történészek plusz  bibliai információk után kutattak, hogy megerősítsék a történet eseményeit. A történet azokban az időkben keletkezett, amikor nagyon sok zsidó élt Perzsia területén. Egy fiatal zsidó nő, Eszter lesz a Perzsia királynője, miközben még Mordeháj gyámsága alatt állt. A zsidóknak mindig vannak ellenségeik, a mi történetünkben ezt a szerepet Hámán tölti be, aki a zsidók elpusztítását tervezgeti. Annak ellenére, hogy Eszter elrejtette származását mindenki elől, Mordeháj arra kéri, kockáztassa életét azzal, hogy felfedi magát a király előtt. Eszter megteszi amit Mordeháj kér, és a történet végén a zsidó nép képes lesz sorsát megfordítani, és egyben ellenségeit legyőzni. A zsidó közösségekben ez az egyik legkedveltebb történet, hiszen reményt ad arra, hogy meg tudjuk állni a helyünket minden ellenséges nép mellett.

Purim otthon:

Más ünnepekkel szemben, Peszach-hoz hasonlóan, Purim is egy jellegzetes közösségi ünnep. Ennek ellenére nagyon sok előkészülete van, amelyet otthon szokás elvégezni. A készülődés számunkra egyik legkedvesebb tradíciója a Hámántáska elkészítése. Emellett, a parancsolatainkat követve, hogy ajándékozzunk barátainknak és a szegényeknek, mishloah manot kosarakat készítünk. Az otthon ünneplés középpontja a seudah, ami egy ünnepi érkezés, amelyhez alkoholos italok is hozzátartoznak.

myjewishlearning.com/article/purim-101/2/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu