Eszter böjtje

Eszter böjtjét egy kisebb böjtnapnak tekintjük. Ezt abból is láthatjuk, hogy csak a  nappali  órák alatt tart, és a munka és a fürdés is engedélyezve van közben. Más kisebb böjtnapokhoz hasonlóan, mint például, Tamuz 17, amikor a Szentély lerombolására emlékszünk egy három hetes gyász szakasszal, mely Tisa Beav napján ér véget, és Gedalja böjtje ami pedig Rosh Hasana után egy nappal végződik.

Rögtön Purim előtt egy nappal, Adar hónap 13-án tartunk böjt napot. Ha Purim vasárnapra esik, akkor a  böjtöt a rákövetkezendő csütörtökön tartjuk. A böjt pirkadattól  napnyugtáig tart, minden fajta étel és ital fogyasztása tilos, viszont nincsenek olyan tiltások, mint például a fürdés, nem úgy, mint Jom Kipur böjtjekor, avagy a bűnhődés napján, amely napnyugtától-napnyugtáig tart.

A böjt neve: Eszter böjtje( Ta’anit Esther ), és az Eszter könyvében található történettel kötjük össze, amikor Mordeháj elmondta Eszternek Hámán tervét a zsidó nép ellen,  a királynő megkérte, hogy rendeljen el egy három napos böjtöt. ( Eszter 4:16)

A böjtöt magát viszonylag késői eredetűnek származtatjuk, ugyanis nincs róla említés a halachikus irodalomban egészen a nyolcadik századig. A Rabbinikus tradíciók szerint , Eszter böjtje Nisan hónapban történik, nem sokkal Hámán sorsvetése után. Csak később került köztudatba, hogy a böjt jelentése egyfajta ellensúly a Purim ünnepe alatt történő mulatsággal szemben.

Fontos tudnunk, hogy a böjt kihirdetése Eszter által, nem Adar 13-án történt, van is erre néhány magyarázat. Amikor Izrael gyermekei összegyűltek Adar 13-án, hogy megvédjék magukat az ellenségtől, harci helyzetben voltak, és a háborúra való felkészülés mindig magába foglalt egy nyilvános böjtöt.

Egy modernebb felfogás szerint a zsidók azért Adar 13-án böjtöltek, mert annyira elfoglaltak voltak azzal, hogy megvédjék magukat, hogy nem volt lehetőségük az étkezésre.

myjewishlearning.com/article/the-fast-of-esther-a-minor-fast-day/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu