Mispátim Hetiszakasz

MISPÁTIM

Az ember óvakodjék, minden olyan cselekvéstől, ami kárt okozhat!

›› De ha öklelős ökör az tegnapról tegnapelőttről és megintetett az ő gazdája és még sem őrzi, és megölt férfit vagy nőt: Az ökör köveztessék meg és gazdája is ölessék meg.‹‹

Az Ö- való gondoskodik arról, hogy aki öklelős ökröt vagy hamis kutyát tart, és általuk emberben kár esik, büntetését végül elnyerje.

Így óvakodjék, az ember olyasmit az utcára dobni, melyben egy másik ember eleshet, testi sérelmet szenvedhet el. Az igazán vallásos emberek, ha az utcán egy törött üveget látnak, fölveszik és elássák a földbe.

Történt, hogy egy ember rétjéről az országútra hajította könnyelműen a köveket, arra járt éppen egy vallásos férfi és így szólt hozzá: Miért dobod idegen birtokról a köveket az országútra, ahol annyian járnak?

E szemrehányást az ember nagyon gúnyosan fogadta. Teltek az idők, az ember eladta a rétjét, és egy szép napon az országúton járt, és megbotlott egy kőben, véresre sebezvén magát.

Ekkor így kiáltott fel: Most látom, hogy igazat beszélt, az a vallásos férfi, hogy idegen birtokról dobtam a köveket, így birtokomat idegennek kellett eladnom, az országúton pedig, ahová a köveket hajigáltam, magam sérültem meg.

Innen tanulhatjuk: Az ember óvakodjon, minden olyan dologtól, cselekvéstől, mely által mások számára kárt okozhat, mert az Ö- való  semmit nem hagy büntetlenül.

Balog Dániel

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu