Peszach alapjai

Peszach a zarándok ünnepeink egyike. Eredetileg különböző tavaszi ünnepek kombinációja, egy megemlékezés a kivonulásról, legfőképp arról az estéről, amikor az Ö-való „elkerülte” a zsidók házait a 10. csapás alatt, majd a következő nap gyorsan el tudták hagyni Egyiptomot.

A családi vagy közösségi széderrel a középpontban, a Peszach az egyik legkedveltebb ünnepünk.

Peszach Története:

Peszach eredete az elő tavaszi ünneplésből ered, amikor az első búzát learatták, és megszületett az év első báránya. Egy másik, vallásibb nézőpontból, azt ünnepeljük, hogy az Ö-való kivezetett minket az Egyiptomi szolgaság szörnyű körülményeiből. Savuottal és Szukottal együtt, Peszach az egy azon zarándokünnepek közül, amikor a férfiak „elzarándokoltak” a Szentélyhez Jeruzsálembe, hogy áldozatot mutathassanak be. A második Szentély lerombolása óta Peszach középpontjában inkább a rituális vacsora, széder este áll, amelyet akár otthon, akár a közösségünkben is megtarthatunk.

Széder este otthon:

Mielőtt beköszöntene az ünnep, tradíció egy tavaszi nagytakarítást végezni. Az ünnep alatt, az étkezés tükrözi Peszach főbb jelentését, mivel ezáltal-bár másféle módon- újraéljük az Ö-való megváltó cselekedetét. Mivel a zsidóknak nem volt idejük a kenyerüket megkeleszteni a kivonulás gyors leforgása miatt, a zsidó törvénykönyv megtiltja a fogyasztását-még a birtoklását is- minden ételnek, amely bármelymennyiségű élesztőt tartalmaz. Ezáltal a főbb előkészületek része, hogy minden olyan ételt amely élesztőt tartalmazhat eltávolítsunk otthonunkból, és élesztő mentesekre cseréljük őket. Sok család „eladja” ezeket az ételeket az ünnep végéig, hogy egyáltalán ne lehessen a birtokukban. A két legfontosabb dolog, hogy kitakarítsuk a lakásunkat tetőtől talpig, és az ételeinket lecseréljük „peszachra kóser” ételekre, amelyet egy nagy bevásárlás keretében érdemes beszereznünk.

myjewishlearning.com/article/passover-pesach-101/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu