Vájákhél-Pekudé Hetiszakasz

VÁJÁKHÉL

Hogyan lehetséges hogy a Szombat megtartásának törvénye titokban adatott Izraelnek, – hiszen benne van a Tíz Parancsolatban, amely nyilvánosan adatott a népnek- ? Hogyan gondolhatta ezt a kijelentését Rabbi Simeon?

Rabbi Simeon ben Jochoi mondta: I- en mind a vallási szabályokat nyilvánosan adta és rendelte el, kivéve a szombatról szóló törvényt, mely titokban adatott Izraelnek: “ Köztem és Izrael között adatott a szombat törvénye”.

Rabbi Simeon a következőképpen értette: A Shabbat a léleknek adatott, mely a testben el van rejtve.

Balog Dániel

PEKUDÉ

A Miskánt is Mózesről nevezték el?

וַיָּקֶם אֶת-הֶחָצֵר, סָבִיב לַמִּשְׁכָּן וְלַמִּזְבֵּחַ, וַיִּתֵּן, אֶת-מָסַךְ שַׁעַר הֶחָצֵר; וַיְכַל מֹשֶׁה, אֶת-הַמְּלָאכָה.

2M/40:33

” És fölállította az udvart a hajlék és az oltár körül és feltette az udvar kapujának takaróját. Így elvégezte Mózes a munkát. “

Egy midrás (Midrash Lekach Tov) szerint a Miskánt is Mózes után nevezték el. Ugyanis ha valaki befejez egy munkát, művet, akkor az utána lesz elnevezve. Az utolsó mozzanat az volt, mikor Mózes “feltette az udvar kapujának takaróját”, מָסַךְ שַׁעַר הֶחָצֵר és ehhez hozzáadta nevének betűit. מָשַׁהֶ. Látjuk, hogy az előbbi három szó első betűi kiadják Mózes nevét.

Gut Sábesz!

Lefkovics Kornél&Rav Shmuel Winzelberg

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu