Smini Hetiszakasz

Együtt élni és nem egymás mellett élni!

Vöjávó Mose vAharon el Ohel Moéd.  “וַיָּבֹא מֹשֶׁה וְאַהֲרֹן אֶל אֹהֶל מוֹעֵד”:  És jött Mózes és Áron a Találkozás Sátrához. (Mózes III/9:23)

Egy midrás mondja (Kohelet Raba), hogy mikor Mózes megáldotta a népet az isteni Schina (Dicsfény) nem volt jelen a Miskánban. Hasonlóan Áron I-tenszolgálata sem hozta le a Schinát a Sivatagi Szentélybe. Csak miután Mózes és Áron együtt mentek be a Szentélybe ereszkedett alá az i-teni Dicsfény, ahogy a szöveg folytatja:  וַיֵּרָא כְבוֹד יְ־הֹוָ־ה אֶל כָּל הָעָם , Vájirá chavod HaSeM kol háám. És az Ö-való Dicsősége megjelent az egész nép előtt.

Egy másik midrás (Vayikra Raba) szerint Áron négy fiából kettő, Nádáv és Ávihu halálának az egyik oka az volt, hogy nem konzultáltak egymással. Egymástól függetlenül cselekedtek anélkül, hogy megbeszélték volna ezt egymással és ezzel vesztüket okozták. Két ember ugyanazt a dolgot csinálja egyszerre és mégis egymástól függetlenül, meg sem beszélve a dolgot a másikkal máris halált érdemel?

A Gemara (Talmud) azt mondja a házasságról, hogy ha házon az Ö-való áldása van, akkor az a feleség számlájára írható. Az Ö-való teremtette a férjnek feleségét, hogy annak a javára szolgáljon. Egy férfinak meg kell értenie, hogy a saját sikeressége nagyban függ attól, hogy dolgait megbeszéli a feleségével vagy sem. Egy nő vagy feleség nem garantálja a sikert, de a folyamatos együttműködés vele Bráchát (áldást) hoz a házra.

Nádáv és Ávihu történetéből többek között azt tanulhatjuk, hogy sajnos lehetséges olyan helyzet, hogy két ember együtt nőjön fel és éljenek egymás mellett egy egész életen át egy családban, miközben teljesen két különálló világban élnek.

Lefkovics Kornél

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu