Az omer számlálás

Az Omert Peszach második estéjétől, egészen Savuotig számoljuk. Ez az időszak jelöli az árpaaratást az ősi időkből, amikor a zsidók az első kévéket a Szentélyhez vitték, ezzel megköszönve az Ö-valónak a termést. Az omer szó azt jelenti „kéve”, amely erre az ősi időszakra utal vissza.

A számlálás időszakát maga a Tóra is leírja:

„Számláljatok azután a szombatra következő naptól, attól a naptól, amelyen beviszitek a meglóbálni való kévét, hét hetet, egészek legyenek azok.A hetedik hétre következő napig számláljatok ötven napot, és akkor járuljatok új ételáldozattal az Úrhoz.”

(Mózes III. 23:15-16)

Ebből a szemszögből a számlálás oka, hogy az első gabonát, melyet felajánlunk, összekösse a legjobb aratással. Mivel Savuot ünnepét a Tóra adás ünnepének tartjuk, és nem csak mezőgazdasági szempontból tekintjük fontosnak, az omer számlálás egyfajta tematikus kapcsolattá vált Peszach és Savuot között.

 Amíg Peszach a zsidók Egyiptomból és a rabszolgasorból való szabadulását ünnepeli, Savuot tulajdonképpen ennek a folyamatnak a beteljesedésére emlékeztet minket, amikor a zsidó nép egy autonóm közösséggé vált saját törvényeivel és normáival a kezében. Az egészen Savuotig tartó számolás pontosan ezt a folyamatot éleszti fel bennünk, hogy hogyan váltunk rabszolgákból egy összetartó, erős közösséggé.

myjewishlearning.com/article/how-to-count-the-omer/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu