Miért eszünk tejes ételeket Savuotkor?

Sokan a tejes ételek fogyasztását egyenesen a szentírásból származtatják, azzal az indokkal, hogy a tejes ételek a „tejjel és mézzel folyó föld” (Mózes II.), vagy a „méz és tej van a te nyelved alatt „(Énekek éneke 4:11) sorokat szimbolizálják.

Ezek a szakaszok, együtt a Zsoltárok könyvéből vett szakasszal (” Az Ö-való döntései igazak… édesebbek a méznél, a csurgatott méznél is.”(Zsoltárok 19:9-11)) azt jelzik, mézet kell fogyasztanunk, amely néhány közösségben szokás is.

Egy bölcs felfedezte, hogy a Mózes IV. 28:26-ban található 4 héber szó kezdőbetűje, (amely leírja a Savuoti áldozati étel bemutatását), összeolvasva mei halav (tejből), amelyből látjuk, hogy a tejes étel a legjobb választás ezen az ünnepen. A Sínainál a zsidó nép pont olyan ártatlannak volt titulálva, mint az újszülött, akinek az étele a tej.

A kabbala összeveti a halav (tej) szó betűinek számértékét, amely 40 (‘het’=8, ‘lamed’=30, ‘vet’=2), azzal az idővel, amelyet Mózes a Sínai-hegyen töltött, amikor megkapta a 10 parancsolatot a többi tanítással együtt (Mózes II. 24:18).

Mások magát a hegy nevét próbálják értelmezni, amely a Zsoltárokban úgy szerepel, mint „gavnunim (sok csúcs) (68:15) hegye”, s ezt kötik össze g’vinah szóval, amely sajtot jelent.

myjewishlearning.com/article/why-dairy-on-shavuot/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu