Tázriá-Möcorá Hetiszakaszok

TÁZRIÁ

Ha az ember megszületik kezeit bezárva tartja és mikor meghal, akkor meg kinyitja kezeit. Miért?

Mert mikor életpályájának csúcsára lép az ember, azt hiszi még, hogy a világ minden kincse az övé és ezért jól marokra szorítja a kezét, de mikor élete vége fele tart, kinyitja kezeit, jelezvén: küzdöttem sokat az életemben, de mégsem viszek magammal semmit a földi javakból.

Abból is kitűnik az ember rendeltetése és hogy a túlvilág öröklésére van hivatva, hogy a 3 világ melyben él fokozatosan emelkedik idő és tér vonatkoztatásában: az első világban csak 9 hónapig időzik az ember (magzati lét) , a másodikban 80-90 évig (földi lét) , végül a harmadikban a túlvilági életben örök időkig (túlvilági lét) .

Balog Dániel

MÖCORÁ

Mi az összefüggés a mecorá (poklosság) és a láson hárá (“rossz nyelv”, azaz rossz hír keltése) között? Miért pont ez a betegség a büntetés a pletykálkodásért?

Az egyik magyarázat nyelvi. A poklosság héber szóval מצורע (mecorá). A rossz hír keltése מוציא שם רע (moci sém rá), szó szerint a “rossz név kihozása“. Érdekesség, hogy a moci sém rá tilalma külön micvának számít, és hamis pletyka terjesztésére vonatkozik, a láson hárá tilalma kifejezetten az igaz pletykákról szól. Ezért nagy tévedés ezt mondani: “de hiszen ez nem láson hárá, ez az igazság!”

A másik magyarázat szerint a poklossággal fertőzött embernek a táboron kívülre, “karanténba” kell mennie. Mivel ő a rossz beszédével embereket választott el egymástól, ezért most őt választják el a többi embertől. Ez a “midá keneged midá” (=mértéket a mértékkel szemben) alapelve.

Szántó Ádám

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu