Áhré Mot- Kedosim Hetiszakaszok

ÁCHÁRÉ MOT

Miért áll mégis az, hogy Bezot? Mózes 3/16:3

“בְּזֹאת יָבֹא אַהֲרֹן אֶל הַקֹּדֶשׁ בְּפַר בֶּן בָּקָר לְחַטָּאת וְאַיִל לְעֹלָה”

“Bezot jávó Áron el háKádos bfár ben bákár löchátát vöájil leolá”

“Ezzel menjen be Áron a Szentélybe; egy fiatal tulokkal vétekáldozat gyanánt meg egy kossal égőáldozat gyanánt.”

Mivel két áldozati állatot kellett Áronnak bevinni a Szentélybe, ezért többesszámban kéne állnia az elején a mondatnak. Éle, magyarul ezekkel kéne kezdődnie a mondatnak. Miért áll mégis az, hogy Bezot?

בְּזֹאת = Bezot = bét+zájin+álef+táv=2+7+1+400=410

Ez utal nekünk arra, hogy az Első Szentély 410 évig állott fenn s a kohén papok ennyi ideig áldoztak benne. A Második Szentélyben bár 420 évig végezték az áldozatokat, de erre itt nincs utalás, mert az Elsőhöz képest például hiányzott a Szentek Szentjéből az áron, a Tórát tartalmazó frigyláda, így szentsége is kisebb volt.

Az oltár alapja, amin az áldozatokat végezték a kohén papok 32 ámot x 32 ámot széles volt (áme egy bibliai mértékegység ~2,6 méter).

לב = szív = lév = lámed+bét = 30+2=32

Így az áldozatokat, amiket ma az imák helyettesítenek akkor és csakis akkor fogadja el az Ö-való, ha azt az ember ténylegesen tiszta szívből teszi meg!

Lefkovics Kornél

KEDOSIM

Az ember test és lélekből áll. E kettőnek szoros barátságban kell lennie. Legtöbb esetben az életben azt tapasztaljuk, hogy a test a dédelgetett rész, melynek minden kívánságát teljesítjük, őrizzük minden káros behatástól. Ellenben a lélek kisebb mértékű bánásmódban részesül, csak szegényes táplálékkel tápláljuk. A lélek legfőbb táplálékai, az ima és a jó cselekedetek.

Ezért parancsolja meg az írás: ‹‹ szeresd felebarátodat››, azaz lelkedet, mely a legközelebb áll hozzád, hiszen benned lakik, mint tenmagadat, vagyis mint testedet.

Balog Dániel

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu