Savuot és Ruth könyvének kapcsolata

A hagyományok szerint Ruth könyve Savuot második napján kerül felolvasásra. A könyv egy Moabita nőről szól, aki férje halála után Naomit, Izraelita anyósát szeretné követni, s a következő híres szavakat mondja neki:

„Ahová te mégy, oda megyek én is, és ahol te megszállsz, ott szállok meg én is. Néped az én népem, és Istened az én Istenem.”

Azt állítja, a szegényeknek joga van összeszedni a betakarított termések maradékát, megtöri a megrögzült viselkedési szokásokat, hogy szembeszálljon rokonával, Boazzal, aki házasságkötésükkel megváltotta őt, s ezzel Ruth, Dávid Király felmenőjévé vált.

Ennek a folyamata, már korábban említve volt a Soferim (14.16)-ban, és a tény, hogy a Ruth történetével foglalkozó Midrash első fejezete a Tóraadásról szól, bizonyíték arra, hogy ez a szokás már rég elfogadott volt, mire a Midrasht összeállították.

Nagyon sok magyarázat szól arról, hogy miért olvassuk Ruth könyvét Savuotkor. A leggyakoribb ok, hogy Ruth Izraelbe menetele Savuot idejének környékén történt, és az ő elkötelezettsége a zsidó hit felé, megegyező a zsidó nép elfogadásával a Tóra irányában, melyet az Ö-valótól kaptunk.

Egy másik magyarázat a leszármazástanra utal. Mivel Ruth könyvének leszármazástana Dáviddal végződik, akinek a felmenője Ruth, azt tanácsolták, hogy a könyvet Savuotkor kell olvasni a legenda miatt, miszerint Dávid Savuot idején halt meg.

Még egy másféle ok az olvasására, hogy a történet az aratás idején játszódik, és Savuot a tavaszi aratás idejére esik.

myjewishlearning.com/article/why-do-we-read-the-book-of-ruth-on-shavuot/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu