Bámidbár Hetiszakasz

Bámidbár Szináj!

וַיְדַבֵּר יְ־הֹוָ־ה אֶל מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי בְּאֹהֶל מוֹעֵד בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם לֵאמֹר – “És szólt az Örökkévaló Mózeshez Szináj pusztájában; a gyülekezés sátorában, a második hónap elsején, a második évben, hogy kivonultak Egyiptom országából, mondván:” (MIV/1:1-2 Bámidbár)

A Tóra többek között arra is tanít minket, hogy hogyan kell viselkedni.

בְּמִדְבַּר סִינַי – bámidbár szináj – Szináj pusztájában – Mivel a Tóra Színáj-hegyen adatott, ami a környező hegyek közül a legalacsonyabban fekszik, így ebből azt tanulhatjuk, hogy mi is legyünk szerények és alázatosak.

בְּאֹהֶל מוֹעֵד- beohel moéd – Gyülekezés Sátrában –  Miközben alázatosan és szerényen viselkedünk vigyázni kell, nehogy az ember kétségbe essen és/vagy depresszióba. Ezért a Tóra figyelmeztet, hogy mindig legyünk boldogok és örüljünk, mert a Schiná (Isteni Dicsfény) nem lakozik olyan emberen, aki szomorú. Ezért is mondja az írás, hogymoéd, ami azt is jelenti, hogy ünnep, ami viszont az öröm és boldogság időszaka.

בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי – böechád láchodes háséni – a második hónap elsején – bárki kérdezheti magától: “Hogy lehetek boldog mikor ennyit és ennyit bűnöztem a múltban és nem olyan ember voltam mint amilyen szeretnék lenni?” A Tóra erre is választ ad, s ezt kell mondani önmagának az embernek: “Mától újjászülettem mint egy újszülött gyermek, és nem fogom ezt és ezt a bűnt többet elkövetni, és ilyen meg olyan ember leszek!” Ezt hívják chidusnak, megújulásnak, ami a chodes(hónap) szóval azonos eredetű. Egy embernek két megújulása van: az első az a nap, mikor megszületik (בְּאֶחָד) és a másik az a nap mikor megbánja bűneit és tsuvát csinál (הַשֵּׁנִי).

הַשֵּׁנִית לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם – hásénit löcétám méerec micrájim – a második évben, hogy kivonultak Egyiptom országából-. Egyiptomban a zsidók a spiritualitás 49. tisztátalansági fokán voltak. Mikor egy zsidó megbánást tanúsít elhagyja ezeket a szinteket és belép a Szentség birodalmába. Erre utal közvetve az Egyiptomi kivonulás. A második év pedig utal arra, hogy ezen a világon megtörténik mégegyszer az Egyiptomi kivonulás azonban már egy személyes szinten és azon a napon, mikor tsuvát (megtérést) csinálunk.

Lefkovics Kornél & Reb Elimelech meLizsenszk

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu