Miért takarjuk el a szemünket amikor a Sma Jiszrael imát mondjuk?

Észre vetted már valaha, hogy amikor nagyon erősen próbálsz koncentrálni valamire, akkor becsukod a szemed, hogy jobban tudj figyelni? Pontosan ez az alapötlete ennek a kérdésnek is.

Azért takarjuk el a szemünket, hogy segítsen nekünk koncentrálni miközben a Sma fontos szavait kiejtjük a szánkon, hogy ezzel kifejezzük hitünket I-tenben.

A Talmud így magyarázza: Rabbi Judah eltakarta a szemeit miközben elmondta az imát azért, hogy kizárja a körülötte lévő tanulók zsivaját, és ez hivatalosan is rögzítve lett a Sulchan Aruchban.

Másfajta magyarázatok is léteznek erre a szokásra, például Rabbi Ezekiel Landau és Rabbi Yissocher Frand szerint azért cselekszünk így, mert túlságosan nehéz lenne teljes hitünket kifejeznünk, miközben a világban lévő fájdalmat szemléljük magunk körül.

Arra is találunk indoklást, hogy miért a jobb kezünket tesszük a szemünk elé a bal helyett, ugyanis régen az emberek a bal kezüket használták a toalett utáni tisztálkodáshoz, és ezért a bal kezük nem volt megfelelő a valláshoz kapcsolódó szokás teljesítésére.

Nagyon fontos, hogy az imák elmondása közben helyes szándék vezéreljen bennünket, de a Sma  üzenete mindennél magasabb odafigyelést igényel.

myjewishlearning.com/article/ask-the-expert-covering-your-eyes-for-shema/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu