Seláh Hetiszakasz

SELÁH

Bölcsek, legyetek óvatosak a szavaitokkal!

Anélkül, hogy valódi okuk lett volna az aggodalomra a kémek úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják Isten ajándékát, és félrevezető szavakkal meggyőzik az embereket, hogy az egész honfoglalás hiábavalóság, hogy nincs esély a sikerre.

A Misna azt mondja: ” bölcsek, legyetek óvatosak a szavaitokkal, mert különben száműzetés lesz a büntetésetek mérgezett vizű helyekre lesztek kiutasítva. A tanítványok, akik követni fognak titeket inni fognak a vízből, és meghalnak, és Isten nevét is megszentségtelenítik„

Pontosan ez történt a felderítőkkel, és azokkal, akik meghallgatták a tanácsaikat. A Midrás szerint Isten azt mondta, hogy “azon az éjszakán az egész nép kiáltott, ok nélkül sírtatok, most azért ígérem nektek, hogy a történelem folyamán lesz okotok a sírni majd ezen az éjszakán!”

A hagyomány szerint azon a végzetes éjszakán lett a Tisha Be’av. Az első és a második jeruzsálemi szentélyt is azon az éjszakán rombolták le, sőt ezen az éjszakán lettek kiűzve a zsidók Spanyolországból majd 1914-ben azon az éjszakán , gyilkolták meg Franz Ferdinand, Ausztria a főhercegét elindítva az első világháborút, és megnyitva az utat a nácizmusnak.

Ne feledjük, hogy a gonosz beszéddel (a Lashon h’Ra-val) olyan egyszerű élni. Néhány szó és egy egész generáció elveszhet a sivatagban,  nem is kell túl sok hazugság, elég az igazságot, egy kicsit eltorzítani, de az így “csomagolt”, szavak következményei romboló hatásúak lehetnek.

Sokszor nem is hisszük mennyire könnyű valakit megalázni egy egyszerű pillantással vagy egy gesztussal, vagy mennyire könnyű elpusztítani az ember hírnevét egyetlen szóval.Nem véletlenül van tehát egymás után kétszer is a Torában a figyelmeztetés. (Miriam gonosz beszédének következménye, illetve a kémek története és büntetése).

Remélem, hogy mi, tanulunk ebből a leckéből, mert ne feledjük, hogy az ember csak addig ura a szavainak, amíg azok a szájában vannak. Egyszer elhagyva azt senki sem tudja, hova mennek, és jó-e vagy rossz, következményei lesznek.

Jonathan ben Abraham

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu