Koráh Hetiszakasz

Aki másnak keresi kárát, az önmaga károsul!

›› Aki másnak javát előmozdítja, tetszésben részesül, aki pedig rosszat forral embertársa ellen önmagára hárítja a bajt‹‹

Ezért mondták bölcseink, aki felebarátja érdekében fohászkodik az Ö- valóhoz, olyan ügyben, melyre neki is szüksége van, az I- ten megjutalmazza olyképpen, hogy először rajta lesz segítve, és csak azután felebarátján.

Aki pedig másnak keresi kárát, mivel nem fél a Ö- valótól és bízik vagyonában az önmaga károsul: ›› Aki gazdagságában bízik elpusztul‹‹.

Vannak esetek, midőn a vagyon vesztét okozza birtokosának. A Szentírás Koráchról tesz többek közt említést, aki gazdag volt és felesége tanácsára hallgatva elpusztult.

Korách felesége tanácsolta a férjének, hogy tegye Mózest nevetség tárgyává a nép előtt.

Készített neki és 250 férfiúnak kékbíborból talitot és Mózes elé léptek, kérdezvén: Kell- e még ezekre kékbíbor fonal? Mózes igennel válaszolt. Aztán kérdezték: Kell-e olyan házbán mezuza, ahol Tóratekercsek vannak, erre is igennel felelt Mózes.

Azt akarták Mózessel megértetni, hogy miként az egészen kékbíbor köntösnek nem kell még egy kékbíbor fonal és valamint olyan ház, melyben Tóra van, nem kell Mezuza, úgy Izraelnek, mely csupa szentekből áll, nem kell olyan vezető, mint Mózes.

Balog Dániel

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu