Zsidóság és a munka világa

A zsidó hagyományok nem bíznak a gazdasági élet különféle szerveződéseiben. A Bibliai és rabbinikus források ragaszkodnak a zsidóság törvényeihez és etikáihoz, azért, hogy a vevő-eladó, munkáltató-munkavállaló, kölcsönt adó-kölcsönt kérő kapcsolatok szabályozva legyenek annak érdekében, hogy a gyengébb és a tudatlanabb védelmet nyerjen a kihasználással szemben.

A Tóra ezeket sorokat tanítja nekünk:

” Ne kövessetek el igazságtalanságot az ítéletben, a hosszmértékben, súlymértékben és ürmértékben... Azon a napon add meg az ő bérét, és le se menjen felette a nap… Az idegentől vehetsz kamatot, de a te atyádfiától ne végy kamatot”

 

A zsidóság nem úgy tekint a munka és a kereskedelem világára, mint valamiféle gonosz feladatokra, amelyek csak rossz dolgokat hozhatnak maguk után. Pontosan olyanok ezek, mint bármely más emberi tevékenységek egy olyan világban, ahol a szentséget csak az az ember érheti el, akinek tetteiben nincsen semmiféle csalás, és emellett ügyel arra, hogy cselekedeteivel ne sértse mások jóllétét.

Ahogyan egy Rabbinikus magyarázat tanítja:

” Legyen a szemedben mások tulajdona ugyanolyan értékes, mint a sajátod.”

 

A versenyezés és a nyerni akarás önmagukban nem szégyenletes dolgok, de fontos, hogy mindeközben ügyeljünk arra, hogy tetteinkkel ne bántsuk azokat, akik esetleg kevésbé erősek és kevésbé hozzáértőek, mint mi. A munka értéke legfőképp a méltóság amely inkább a megélhetés előteremtéséhez kapcsolódik, mint a segítség nyújtástól való függéshez.

myjewishlearning.com/article/jewish-business-ethics-101/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu