Miért fontos foglalkoznunk a betéréseket szabályozó törvényjavaslattal?

Azzal ha Izrael úgy dönt, hogy többé nem fogadja el a különböző közösségek betéréseit, kimondja, hogy nem fogadja el a zsidóságot teljes mivoltában, és bezárja ajtóit azok előtt, akiket közössége nyílt karokkal fogadott be, és akik nagy számban segítették és segítenék ezentúl is a zsidóság mindennapi fejlődését és életét.

A legtöbb közösség már hallott Benjamin Netanyahu döntéséről, miszerint 2016-ban felfüggesztette az egalitáriusok lehetőségét a Kotelnél való imádkozásra, amellyel megkezdődött a diaszpórában és az Izraelben élő zsidóság közötti szakadék kialakulása.

Most egy másik törvényjavaslat került elő a Parlamentben, amely a betéréseket szabályozza, mi szerint ezentúl nem fogják elismerni azokat a zsidókat, akik magán úton tértek be a közösségbe az államtól függetlenül, és ezentúl nekik nem lehet majd aliyázni sem Izraelbe.

Ez a javaslat közvetlen hatással van a múltbéli, mostani és a jövőbeni betérésekre egyaránt. Abban a pillanatban, hogy az Izraeli Parlament nem fogadja el a betéréseket, egyben polgárait sem fogadja majd el. Ez egyben egyfajta atrocitás a világ különböző pontjain élő zsidókkal, szokásaikkal, rabbijaikkal szemben, amely által nyíltan kimondják, hogy többé nem fogadják el azokat, akik eddig is teljes értékű tagokként éltek a közösségekben.

Benjamin Netanyahu pénteken azt nyilatkozta, hogy az ezzel a kérdéssel foglalkozó tárgyalásokat 6 hónapra elhalasztják, addig amíg új kompromisszumra nem jutnak a problémával kapcsolatban

„A zsidó emberek közötti harmónia nagyon fontos számomra, mint Izrael miniszterelnöke, és mint egy zsidó ember számára.” – nyilatkozta Netanyahu

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4984045,00.html

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu