Mi lehet ezután?! Az Izraeli Rabbinátus fekete listára tette a rabbikat.

Már 160 rabbi szerepel azon a bizonyos „fekete listán”- az elismert  amerikai ortodox rabbikat is beleértve – amelyet, az izraeli Főrabbinátus vezet azokról a rabbikról, akik irányában “bizalmatlanok lettek” .

24 ország rabbija található meg ezen a bizonyos listán, Amerikával és Kanadával együtt. Olyan nevekkel, mint: Avi Weiss(  Ortodox rabbi New Yorkból, aki a 21. század egyik legkiemelkedőbb  tudós rabbija a Chovevei Torah volt rosh jeshivaja, ) és Yehoshua Fass , aki a Nefesh B’Nefesh ügyvezető igazgatója, amely szervezet segítséget nyújt az Amerikaiak kivándorlásához Izraelbe. A listán szerepel még Rabbi Baruch Goodman , chábád rabbi ( NJ), aki a Rutger University egyik sáliácjha! Illetve Rabbi Haskel Lookstein, Kehilath Jeshurun zsinagóga rabbija, aki Trump család rabbija. Magyarországi rabbiról egyenlőre nem hallottuk, hogy rajta lenne…. 

A Főrabbinátus kontrollálja az összes zsidó esküvőt Izraelben, és ha bármely bevándorló házasságot kötne, bizonyítania kell zsidóságát az Ortodox törvényekhez mérten és ez a bizonyíték általában a helyi közösségének rabbijától származik. Ezeket a kérvényeket Rabbi Itamar Tubul kezeli.

A lista nyilvánosságra hozása a Rabbinátus és az Amerikai zsidó vezetők azon vitájából jött létre,  hogy hogyan kell kezelni és fejleszteni a zsidó identitást.

A Rabbinátus ellenszenve a Reform és a Konzervatív rabbik irányában nagyon jól dokumentált. A bizalmatlanság tavaly tűnt fel először, amikor több kiemelkedő rabbi hiteles betérítését kérdőjelezték meg.

Rabbi Seth Farber az Itim ügyvezető igazgatója azért nevezte el „fekete listának” a felsorolást, mert az megmutatja, hogy mely rabbik irányában volt bizalmatlan a Rabbinátus az elmúlt időszakban, és emellett azt nyilatkozta, hogy ez a lista egy ”folt Izrael Államán” és „ Elképesztő az a mód, ahogyan a világ különböző részeiről származó rabbikat kezelik”.

Avi Weiss azt mondta: „ Nagyon sajnálatos az a módszer amelyet végeznek. A fájdalom amit érzek nem csak saját magamra vonatkozik, hanem arra is, hogy ez a Rabbinátus amely  Izrael Államának vezető szerepét is hivatott  betölteni és az a tény, hogy ezt a pontot elértük, nem más, csakis tragédia.”

A Rabbinátus szóvivője, Kobi Alter azt nyilatkozta, hogy nem létezik semmiféle olyan lista, amelyen azok a rabbik szerepelnének akiket nem ismernek el.

Izrael Askenáz  Főrabbija – (aki szerint a Soros kampány propaganda semmilyen antiszemita megnyilvánulással nem jár Magyarországon –  a szerző )  Rabbi David Lau egy levélben azt írta, hogy egyáltalán nem tudott a „fekete listáról”, és teljes meglepődéssel fedezte fel annak létezését. „Hogyan lehet egy ilyesfajta névsort publikálni, a rajta szereplő rabbik tudta nélkül?”- vetette fel a kérdést Rabbi David Lau. 

A nagy kérdés persze az, hogy valóban Rabbi David Lau tudta nélkül született e a ,,fekete lista” a rabbikról. Ezt mindenki saját maga döntse el… 

Ettől függetlenül bízunk benne, hogy  helyes irányt mutat a zsidóság számára az izraeli Rabbinátus és nem kezdi el listázni a rabbikat, vagyis a zsidókat… (Hászve Hulile)

Talmudi példával élve „A lánc csak akkor marad egyben, ha minden egyes láncszeme egyaránt kötődik a másikhoz. Minden lánc olyan erős, amilyen a leggyengébb láncszeme.”  

forrás:

jta.org/2017/07/08/news-opinion/united-states/is-israel-blacklisting-these-prominent-american-orthodox-rabbis

jta.org/2017/07/09/news-opinion/israel-middle-east/chief-rabbi-david-lau-says-he-did-not-know-about-blacklist-of-diaspora-rabbis

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu