Mátot-Mászáé Hetiszakaszok

MÁTOT

Igyekezzünk vigyázni arra, mit mondunk!

“אִישׁ כִּי יִדֹּר נֶדֶר לַי־הֹוָ־ה אוֹ הִשָּׁבַע שְׁבֻעָה לֶאְסֹר אִסָּר עַל נַפְשׁוֹ לֹא יַחֵל דְּבָרוֹ כְּכָל הַיֹּצֵא מִפִּיו יַעֲשֶׂה”

“Is ki jidor neder láSém o hisává svuá leszor iszár ál náfso lo jáchél dváro kchál hájocé mipiv jáásze”

“Ha valaki fogadalmat tesz az Ö-valónak, vagy esküt tesz, hogy megkösse magát megszorítással, meg ne szegje szavát, mind aszerint amint kijön szájából, cselekedjék.” (MIV/30:3 Mátot)

A zsidó vallás egyik szokása, hogy Ros Hásáná (Zsidó Új Év) előtti napon התרת נדרים -ot (Hátárát Nedárim-ot), vagyis Fogadalmak feloldása című szöveget mondunk el. Ebben lehetőség van az elmúlt évben tett személyes fogadalmaink, esküink és elkötelezettségeink feloldására. Fontos hangsúlyozni, hogy itt az Ö-valóval szemben tett fogadalmakról van szó, más embereknek tett eskü ily módon nem oldható fel, azt csak személyesen lehet intézni.

Mátot heti szakaszunkban találunk erre utalást:

“…לֹא יַחֵל דְּבָרוֹ כְּכָל…” – “…meg ne szegje szavát…”

A pószukban (mondatban) ezen négy egymást követő szónak az utolsó betűit véve megkapjuk אלול (Elul) hónapot. Ez jelzi, hogy Elul hónapban kell foglalkozni az eskükkel és fogadalmakkal. S mivel az utolsó betűkről van szó, így utal nekünk Elul hónap végére, az utolsó napra, ami pont az Új Év előtti nap amikor mondjuk a Hátárát Nedárim-ot!

Látjuk, hogy a Tóra mily nagy hangsúlyt fektet a beszéd fontosságára. A kimondott szónak óriási (teremtő) ereje van, így igyekezzünk vigyázni arra mit mondunk, milyen fogadalmakat teszünk és hogy azok szerint is cselekedjünk, így elkerülhető a ránk kiszabott szigorú ítélet és helyette áldás lesz a jutalmunk, ami Ros Hásáná közeledtével igencsak időszerű!

Lefkovics Kornél

MÁSZÁÉ

De miért említi az írás a napot, amelyen Áhron meghalt?

›› És fölment Áhron, a pap Hor hegyére az Ö- való parancsára és meghalt ott a negyvenedik évben, hogy kivonultak Izrael fiai Egyiptom országából az ötödik hónapban, a hónap elsején. ‹‹

Ez Áv hó elsején volt. De miért említi az írás a napot, amelyen Áhron meghalt, amit az ősapák halálánál nem említ?

Mivel, a Kanaáni belátta, hogy  ebben a  hónapban Izraelt sok baj, szerencsétlenség, üldözés, viszontagság fogja érni és Áhron halálával a felhőoszlop távozott Izraeltől, ezért bátorkodott Izraelt megtámadni. Ez az, amit az írás mond ›› Kanaáni meghallotta ‹‹ , hogy Áv hónapban meghalt Áhron, ezért jött és megtámadta  Izraelt!

Balog Dániel

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu