Tu BeÁv

Tu BeÁv, azaz Áv hó 15-e egy modern és egy ősi ünnep egyaránt. Eredetileg ez egy posztbiblikus örömünnep, amelynek lényege az volt, hogy a fiatal nőknek férjet találjanak a második Szentély idejében. Évszázadokig még a naptárban sem volt megtalálható , de mára Izrael Államában mégis visszatért a köztudatba. Mai formájában leginkább úgy ismerhetjük, mint a „szerelem napja” a zsidóságban, amely a Valentin napra nagyon hasonlít.

Nem tudjuk, hogy ez az ünnep milyen régre nyúlik vissza, ugyanis az első dátum amit ismerünk vele kapcsolatban a Misna idejéből származik, Rabban Shimon ben Gamliel tollából:

Nem voltak olyan örömünnepei a zsidó népnek, mint áv hónap 15-e és Jom Kipur. Ekkor Izrael hajadonjai kimentek táncolni, kölcsönkért fehér ruhákban. Azért nem a sajátjukban, hogy ne szégyenítsék meg, azokat, akiknek egyáltalán nincsen,…,Jeruzsálem lányai, felmentek a szőlőskertek (a dombok) közé, és körtáncot lejtettek. És mit mondtak? – Fiú, nézz ránk, kit választasz? (Táánit, 4.)

Ma Izraelben a Rabbinátus nem szentel ennek az ünnepnek nagy hagyományt, ellenben az Izraeli fiatalok Tu BeÁv estéjén fesztiválokat rendeznek és éjszakába nyúló tánccal és énekléssel ünneplik a „szerelem napját”.

forrás: myjewishlearning.com/article/tu-bav/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu