Softim Hetiszakasz

Nagy kincs a béke!

››Tóra útjai kellemesek és minden ösvénye békesség‹‹! Az Ö- való a világot is békével teremtette, mivel az ég tűz és vízből áll, melyek rendszerint nem férnek meg egymással, de az Ö- való békét létesített e két különböző elem közt.

Maga az I-ten neve is béke, amint írva van: ›› Az Úr a béke.‹‹ Izrael is békét szerzett test és léleknek, midőn a Tórát elfogadta, mert a Tóra egészséget ad testnek és léleknek egyaránt!

Imánk is békével végződik, az áldozatok sora is békeáldozattal végződik. Még ha Izrael háborúba indult, akkor is békeüzenetet küldött az ellenséghez, mielőtt ütközetbe bocsátkozott vele.

Nagy kincs a béke és szüksége van az embernek reá, mert jobb egy száraz falat örömmel, mint vágott barmokkal teli ház viszálykodással. Úgy mint szüksége van a világnak békére, épp oly szüksége van jogra, ezért mondta az Ö- való: ››Bírákat és felügyelőket rendelj magadnak minden kapudban‹‹!

Jog, törvény, igazság és bíróság nélkül az emberek öldökölnék egymást és nem volna senki a földön, aki számon kérné tőlük embertársaik életét.

Hajdanán Izrael minden városában volt egy 23 bíróból álló kisebb Szanhedrin és Jeruzsálemben pedig egy 71 tagból álló Nagy Szanhedrin, melyek halálos ítéletet hozhattak!

 Balog Dániel

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu