Ros Hásáná és a 10 bűnbánó nap

Mikor kezdődik az ünnepi szezon?

Az ünnepi szezon Elul első napjával kezdődik. Az askenáz tradíciók szerint a hónap folyamán minden nap megszólaltatjuk a sófárt, hogy elkezdhessünk a bűnbánat lényegére koncentrálni, s emellett megpróbáljunk minél inkább lelkünk mélyére látni.

Fontos megemlíteni, hogy az ebben a hónapban elmondott háftárák a vigasztalással és a sérülékenységgel való küzdéssel foglalkoznak. A hónap fő lényege ugyanis, hogy kicsit megpróbáljunk magunkba tekinteni, felfedezni hibáinkat, és megváltoztatni, egyben jó útra terelni azokat.

A Ros Hasanat megelőző héten úgynevezett slichot imákat mondunk, amelyekben az Ö-való segítségét és megbocsátását kérjük.

Mi is az a 10 bűnbánó nap?

 

Az ünnepeink csúcspontja ebben az időszakban kezdődik el, Tisri hónap elsejével, és Jom Kipur napján fejeződik be.

Ebben a 10 napban van igazán esélyünk arra, hogy minél jobb megítélésben részesüljünk, s ennek érdekében nagyon fontos imádkoznunk és minél több cedákát adnunk.

Ros Hasana nem csak az új évet jelenti számunkra, hanem leginkább egy olyan időszakot, amikor bebizonyíthatjuk az Ö-való előtt, hogy jó emberek vagyunk. Nyitva állnak előttünk azok a bizonyos könyvek és ahhoz, hogy a számunkra megfelelőbe írattassunk, meg kell tanulnunk elismerni hibáinkat, és ezzel együtt elfelejteni és megbocsátani a többi emberét.

A rohanó hétköznapokban sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni leülni és átgondolni az életünket, legyen az akár család, munka vagy barátainkkal kapcsolatos, pedig ez különösen fontos lenne.

Épp ezért, tekintsük ezt az időszakot egy ajándéknak, amely figyelmeztet bennünket arra, hogy kicsit megálljunk, és helyre tegyük mind azt, amit az év során esetleg helytelenül és meggondolatlanul cselekedtünk.

forrás: myjewishlearning.com/article/the-high-holidays/

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu