A Legfelsőbb Bíróság új törvényt hozott a kósersággal kapcsolatban

A Legfelsőbb Bíróság jelentős lépést tett a Fő Rabbinátussal szemben, a kóserság engedélyezésével kapcsolatban kedden, amikor lehetővé tette az éttermeknek és más élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy leírhassák a kóserság betartásának módját anélkül, hogy használnák a kóser szót.

Ez a szabály segítséget nyújt a Hasgacha Pratit független, Ortodox kóserságot engedélyező hatóságnak, amely az utóbbi időben megkérdőjelezte a Fő Rabbinátus monopóliumát, és ezzel együtt nagyobb mozgásteret biztosít azoknak a vállalkozásoknak, akik nem kérnek a Rabbinátus szolgáltatásaiból.

Ez a döntés elősegítheti az önálló kósersági hatóságok létrehozásának útját is, mivel egyes csoportok, mint például a Nemzetiségi Vallási Tzohar Rabbisági Egyesületet, amely azt állította, hogy élne ezzel a lehetőséggel.

A keddi rendeletben, Miriam Naor Legfelsőbb Bírósági Elnök azt nyilatkozta, a kashrut csalással szembeni törvényt, úgy hozták meg, hogy egyúttal biztosítani tudnak arról, hogy az ételek ugyan úgy megfelelnek majd a kóserság szabályainak.

Ezáltal úgy határozott, hogy a törvény úgy rendelkezik: „Egy olyan élelmiszeripari létesítmény, amely nem rendelkezik kósersági bizonyítvánnyal a Rabbinátustól, nem számít kósernek, de ettől függetlenül akárki adhat részletes leírást az általa betartott kósersági törvényekről.

Azt is hozzátették, hogy minden egyes helynek rendelkeznie kell egy részletes leírással is, hogy nem rendelkezik Rabbinátus általi kashrut tanúsítvánnyal.

A Fő Rabbinátus teljes mértékben elutasította a törvénykezést, és azt nyilatkozta, hogy ezzel azokat az embereket hozzák nehéz helyzetbe, akik nincsenek teljes mértékben tisztában a kósersági törvényekkel, és így nem is tudnak biztosra menni, hogy az a bizonyos étel tényleg kóser-e.

David Lau Fő Rabbi azt mondta: Ezentúl is a Fő Rabbinátus marad a legmegbízhatóbb intézmény a kósersági törvények betartásával kapcsolatban.

jpost.com/Israel-News/High-Court-strikes-blow-to-Chief-Rabbinates-kashrut-licensing-monopoly-504911

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu