A helyi Rabbinátus már a zsidóságát ellenőrzi az éttermi alkalmazottaknak

„Legközelebb, a nadrágunkat is letolatjátok velünk, hogy ellenőrizzétek a „zsidóságunkat” mondta MK a megkülönböztetések hallatán.”

A kormány újabb jelenségről értesült a napokban, ugyanis a helyi éttermek tiltják a Szovjet Unióból Aliyázott emberek, és azok gyerekeinek éttermekben való munkába állását, ugyanis a Rabbinátus megbünteti azokat az éttermeket, ahol bevándorlók is dolgoznak.

A Bevándorlási és a Diaszpóraügyi bizottság meghallgatását a Cionista Unió MK Ksenia Svetlova és MK Yoel Razvozov kezdeményezte, hogy a problémáról általánosan ülésezzenek.

Razvozov két példát sorakoztatott fel az utóbbi időből:

Először is egy fiatal lány esetét, akit azért nem vettek fel egy étterembe pincérnőnek, mert a szülei a Szovjet Unióból vándoroltak be, és így nem lehetnek biztosak a zsidóságában.

A másik esetben, a Halitatea, speciális teabolt kósersági felügyeleti díjának összegét emelte meg a Rabbinátus, azzal az indokkal, hogy a cég új üzleti partnere Orosz származású.

A zsidó törvények tiltják a zsidóságnak, hogy olyan ételeket fogyasszanak-még ha az étel kóser is-, amelyeket nem zsidók készítettek el, bár a zsidó törvényeken belül széles körben használtak kiskapukat, hogy megkerüljék ezt a problémát, és lehetővé tegyék a nem zsidók számára, hogy főzhessenek zsidó éttermekben.

Azonban a bizottság arra próbálta felhívni az emberek figyelmét, hogy nem szabad megfeledkezni azokról az emberekről, akiknek szükségük van a munkalehetőségekre.

Emellett, a tényt, hogy a Karmieli és a Jeruzsálemi Rabbinátus a Szovjet Unióból bevándorlókat és azok gyermekeit nem tartják zsidóknak, Svetlova és Razvozov rasszizmusnak nevezte.

„ Az Orosz bevándorlók tökéletesek arra, hogy a hadseregben szolgáljanak, de ahhoz már nem elég jók, hogy egy Karmieli vagy Jeruzsálemi étteremben alkalmazzák őket.” Mondta Svetlova.

„Mégis hol élünk Mi? kérdezte Razvozov dühösen.

„Ti, a Rabbinátus, akik a saját kezeitekbe veszitek a törvényeket. Ezek az emberek nem számítanak kósernek a szemetekben, csakis azért, mert Oroszul, vagy más nyelven beszélnek. Akárki is legyen a felelős ezért, azt azonnal el kell távolítani. Nem engedhetjük meg, hogy ez továbbra is így történjen.”

Ezek után azzal érvelt, hogy mind a két felsorolt esetben szereplő személy igazoltan zsidó, de ez a tény, már lényegtelen, mivel a fő probléma már megtörtént.

forrás:jpost.com/Israel-News/Local-rabbinate-checking-Jewishness-of-restaurant-employees-513650

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu