Bó Hetiszakasz

A bizonyítvány bizonyítása!

„És mondta Mózes a népnek: Emlékezzetek meg a napról, amelyen kijöttetek Egyiptomból a szolgaság házából, mert erős kézzel vezetett ki az Ö-való benneteket onnan…” (Mózes 2/13:3 )

„וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל הָעָם זָכוֹר אֶת הַיּוֹם הַזֶּה אֲשֶׁר יְצָאתֶם מִמִּצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים כִּי בְּחֹזֶק יָד הוֹצִיא יְ־הֹוָ־ה אֶתְכֶם מִזֶּה ”
„Vájomer Mojse el hoom zochor esz hájom háze áser jcószem miMicrájim mibész ávódim ki bchózek jod hoci HáSém eszchem mize…”

Ráv Jiszroel Szalanter (a kelet-európai ortodox zsidóság Muszár mozgalom apjaként ismert, 1810-1883) utazásai során többször megfordult egy zsidó fogadóban. A zsidó fogadós kezdetben még vallásos volt azonban egy idő múlva elhagyta vallásos meggyőződését egy rendszeresen a fogadóba járó ateista meggyőzőnek tűnő filozófiája következtében. Mikor Ráv Jiszroel ott tartózkodott, egyik délután a fogadós kislánya sietett haza az iskolából. Nagyon izgatottnak és boldognak tűnt, ugyanis épp aznap kapta meg bizonyítványát, amelyben külön dicséretet kapott éneklésből. Ráv Jiszroel ezért megkérte a kislányt énekeljen neki, hogy ő maga is eldönthesse milyen jó hangja is van valójában. A kislány hirtelen zavarba jött, elszégyellte magát és elutasította a kérést. Apja, a fogadós magyarázatot kért lányától a rabbi kérése megtagadásának okára. A kislány elmondta, hogy a bizonyítvány a benne szereplő jegyekkel és dicséretekkel maga a bizonyíték a tehetségére egyszer s mindörökre.

Valójában a rabbi bácsi az, aki jogtalanul kérte énektudása bizonyítását, mert nem hitte el azt, ami bizonyítványban egyértelműen benne van!- kiáltotta a kislány. Ráv Jiszoel erre Rámbánt idézett, aki azt írja, hogy a Tóra azért tartalmaz ilyen sokszámú micvát (parancsolatot), hogy emlékeztessen bennünket az egyiptomi kivonulásra. Egyiptomban az Ö-való már bizonyította erejét és gondviselését felettünk, számos hatalmas csodát művelt a zsidó nép érdemében és érdekében egyszer és mindenkorra.

Ráv Jiszroel rámutatott a fogadósnak arra, hogy csakúgy, mint a lánya aki elutasította tudásának bizonygatását mindenki előtt aki nem hiszi el az ő bizonyítványát, hasonlóan az Ö-való már egyszer felfedte magát az egyiptomi események alatt és nem alacsonyítja le magát minden kétkedőnek és hitetlennek, hogy saját erejét bizonygassa minden generációban.

Az Ö-való bizonyítványa a Tóra, amit ajándékképpen adott a zsidó népnek, hogy Higyjen és Éljen általa!

Lefkovics Kornél

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu