Háláchá a Marihuánáról

A marihuána használatával kapcsolatos legkorábbi feljegyzések az időszámítás előtti 3. évezredre tehetők. A 19. század közepétől az 1940-es évek közepéig Amerikában, és Európában is gyógyszerként és gyógynövényként tartották számon. Mivel a 20. század elején kezdődő és az 1970-es évekig tartó folyamat során a világ számos országában jogilag korlátozták a marihuána birtoklását, kikapcsolódási célú, vagy orvosi kísérletek során történő használatát, a pszichoaktív kannabinoidokat tartalmazó készítmények használata a világ számos országában illegálissá vált, majd (főként a 90-es évektől kezdődő folyamat során) néhány országban a gyógyászati célú vagy a kikapcsolódási célra történő használatát is újra engedélyezték, üldözésével felhagytak.

A Marihuána használata a zsidóságban igen megosztó lehet. Nagyon érdekes kérdés, hogy a bölcs rabbik mit gondolnak, és mit tanítanak a növény fogyasztásáról, ezért összegyűjtöttem pár érvet a Halachaból, mind a Marihuána mellett, és mind ellene.

Vélemények a Háláchából a Marihuána fogyasztással kapcsolatban:

Igros Moshe magyarázata és indokai a Marihuána fogyasztása ellen:

  1. Kárt tesz a testben. Általában az emberek úgy vélik, hogy a fogyasztása nem tesz kárt a testünkben, de ennek ellenére értelmileg összezavar, ami sokkal rosszabb annál. Megakadályozza az embert a Tóra megértésében, az imádkozásban, és Micvék pontos betartásában.
  2. Sokkal addiktívabb, mint az étel és az ital. A Tórában tanulunk egy bűnről, a „lázadó fiú” esetéről, akit megbüntettek az étel iránti vágyai miatt, mivel azok túl erősek voltak. Ezt az estet szemlélve, ha egy számunkra természetes dolog túlzásba vivése is tilos, akkor egy olyan vágy, amire a testünknek nincs szüksége egyáltalán nem megengedett.
  3. A drog fogyasztása megakadályozza az embert a szülei iránti tisztelet betartásában.
  4. Kdoshim Tih’yoo (Légy szent), egy pozitív parancsolat. Ramban szerint ez a parancsolat azt jelenti, hogy „Ne tagadd meg a Tóra szavát.”

Ezek által, egyértelműen tilos a fogyasztása, legfőképp a Yeshiva Bóhereknek.

R’ Adin Even-Yisrael (Steinsaltz) közzétette amit a Lubavicsi Rebbétől hallott a drogokkal kapcsolatban:

A Tóra lényege az, hogy aki tanulja, maximálisan ura legyen saját magának, a drog pedig urrá lesz az emberen. Ha valaki egyszer rászokik, majdnem lehetetlen szabadulni tőle.

Egy másik magyarázat szerint a Marihuána nem számít drognak:

Először is, mi nem egy drogról vitatkozunk, hanem egy növényről, amelyet a ma élő emberek neveztek el így. Ez is egy növény, amelyet az Ö-valótól kaptunk:

„ Azután ezt mondta I.ten: Növesszen a föld növényeket: füveket, amelyek magvakat hoznak, és különféle gyümölcsfákat, amelyek gyümölcsöt teremnek, és majd abban magvuk lesz a földön. És úgy történt.

Hajtott tehát a föld növényeket: különféle füveket, amelyek magvakat hoznak, és különféle gyümölcstermő fákat, amelyeknek magvuk van. És látta Isten, hogy ez jó.”

Összegzés képpen, nagyon fontos átgondolni a határainkat, mielőtt döntést hozunk ebben a témában. Minden ember más, mindenki máshogyan viseli a rajtunk kívül álló dolgok befolyását. Van, aki könnyen csábításba esik, van aki nem, van aki könnyen mond nemet saját magának, és van aki soha többé nem tudná feladni függőségeit.

Nagyon sok pro-kontra érvet hozhatunk fel a témában, de először fontos átgondolnunk mi is a célunk vele. Vallásunk központi eleme a Tóra és annak tisztelete, amelyet nem csak a zsinagógákban és az imáinkban kell figyelembe venni, hanem életünk minden egyes tettében és cselekedetében.

D. Péter Rabbi

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu