Trumá Hetiszakasz

Az Ö- való az asztalra áldást küld!

›› Készíts asztalt! ‹‹, hogy kenyeret tegyenek rá. E kenyeret a papok ették. Bármennyire is keveset ettek belőle, jóllakottságot éreztek.

Azért nevezik az asztalt Sulchánnak, ami valójában küldést jelent, mivel az Ö- való az asztalra áldást küld.

Bölcseink szerint: Hajdanán, mikor a Szentély még állt, az oltár szerzett engesztelést Izrael számára, ma minthogy egyenlőre nincsen Szentélyünk, sem oltárunk, az asztal hoz az engesztelést számunkra.

Az asztal melynél étkezés előtt, és azt követően hálát adunk az Ö- valónak, melyhez szegény, éhező embereket ültetünk, engesztelőlég hat. Az ilyen asztalról, mondja az Tan: ›› Ez az asztal, mely I- ten előtt áll.‹‹ Sittimfából.

A Sittim kezdőbetűi: STJM

Békét ( Shalom), Jóságot ( Tova), Segítséget ( Jsua), Engesztelést ( Mchila) jelentenek.

Mindezeket elérheti, az ember asztala által, ha azt megfelelő célokra használja. Ugyanezen áldásokban részesülhettünk, hajdanán a Frigyszekrény és az oltár által.

Régen, Franciaországban, szokásban volt, ha valaki meghalt, egy asztalból készítettek számára koporsót, szimbolizálva, hogy az ember nem visz magával egyebet a sírba, mint a jótékonyság érdemeit, melyet asztala körül szerzett magának.

Balog Dániel

A kohének által elfogyasztott kenyér alakja ilyesféle volt: I___I

A színkenyér formája felül és oldalt egy részen nyitott volt. Ez jelképezte azt, hogy a mindennapi kenyerünkre és megélhetésünkre az áldás Felülről érkezik és a kenyér ezt az áldást befogadja, de nem tartja meg magának hanem oldalt mintegy ‘kifolyva’ másoknak is juttat az áldásból és ezáltal a megélhetésből.

Lefkovics Kornél 

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu