Az ivás Háláchája- Purim

Miután a múlthéten a Mariuhana fogyasztás Háláchájával foglalkoztunk, egyik legörömtelibb ünnepünk, a Purim közeledtével, úgy gondoltuk érdemes lenne az alkohol fogyasztás Háláchájáról is írni néhány érdekességet.

Először is érdemes a mindennapi alkohol fogyasztás kérdésével foglalkozni. Berúgni teljes mértékben etikátlan, de a kérdés az, hogy van-e rá Háláchikus tiltás.

Az Orchos Chaim  azt írja, hogy a részegség tiltott, és ezzel együtt a legsúlyosabb tilalmaink közé tartozik. Ezáltal a Purimi micvát- ,miszerint

“Addig kell inni, amíg nem tudunk különbséget tenni  az átkozott Hámán˛ és  az áldott Mordecháj˛ között” –  (Megilá 7b.)

– úgy kell érteni, hogy mindenki csak egy picivel igyon többet a megszokottnál, hiszen az a mennyiség még valószínűleg saját magára, és környezetére sem lehet túl káros.

A BeisYosef két magyarázatot is ad nekünk ezt alátámasztva:

Az egyik, hogy, ha a szó szoros értelmében betartanánk ezt a micvét, azzal Lót részegségét utánoznánk, ami egyértelműen tilos. Így a BeisYosef azt mondja: addig kell inni, amíg képtelenek vagyunk kimondani ezt a mondatot, – „Átkozott Hámán és áldott Mordecháj; átkozott Zeresh és áldott Eszter; átkozott, minden gonosz és áldottak az igazak.„-mivel egy kisebb alkohol mennyiség is elég a szöveg eltévesztéséhez.

A másik magyarázat Rambam megközelítéséből ered, miszerint ivás közben el kell aludni.

Rambam tanításai alapján:” Aki részeg lesz, bűnös, szégyenletes, és elveszíti bölcsességét. Ha részeg lesz a köznép előtt, akkor megsérti az Ö.való nevét.” Ahelyett, hogy az ember teljesen lerészegedik, csak annyit kell inni, amíg rátör a fáradtság és elalszik, hiszen alvás közben sem tudja megkülönböztetni Hámánt és Mordechájt. Rambam szerint, a ’livusim’ szó,-amit eredetileg részegségnek értelmezünk- annyit tesz: ’addig inni, amíg az ember el nem alszik’.Fontos megemlítenünk, hogy szintén Rambamhoz köthetően a Purimi micva csakis akkor teljesített, ha az ivás a szeuda alatt történik.

Összegzésképpen a tanulság, hogy mindig tudni kell a mértékeket betartani, és ezzel együtt saját határainkat figyelembe venni.

Deutsch Péter rabbi

Hétköznapi és Sábeszi imaidők Reggelente 7:15 - 08:00 Vasárnap 8:00 - 08:45 Péntek este 19:00 Szombat reggel 09:30

Kapcsolati információk

Bethlen téri Zsinagóga • Heichal Jehuda

István utca 15.
1078 Budapest
Telefonszám
(061) 342 6170
Emailinfo@bethlenter.hu