Vendégeket hívnál Sábeszra? Így csináld!
Hívj vendégeket ezen a szombaton… meg a következőn.
A Sábáti vacsora egy csodálatos alkalom, hogy eltegyük az okos telefonokat, egy kicsit elfelejtsük a körülöttünk zajló rohanó életet, és minőségi időt töltsünk családunkkal, és barátainkkal egyaránt. Mind ezt összehozni nem olyan egyszerű, ezért összegyűjtöttem nektek egy kis útmutatót, hogy minden a legjobban sikerüljön.
-
Ne stresszelj
Az emberek egy vacsorameghívás alkalmával nagyon hálásak tudnak lenni. Hidd el, a bárhesz felvágása tökéletes jégtörő. Ne stresszelj rá!
-
Szedj össze mindent
Először jobb, ha biztosra mész abban, hogy minden kelléked megvan a sábát megtartásához.
-gyertya
-bor
-2 db bárhesz
-bárhesz takaró
Persze, ezek közül megpróbálhatod megszerezni mind közül a legszebbet és a legfeltűnőbbet, de hidd el nem ez a lényeg. Két teamécses, egy régi pohár, 2 zsemle, és egy szalvéta ugyanúgy megteszi!
-
Vacsora
Fontos, hogy a vacsora, amit készítesz, legyen ünnepi, és ne olyan, mint a hét közben, vacsira elkészített makaróni.
Készíthetsz több fogást: előételnek halat, levest (maceszgombóccal az igazi), húst kuglival, és egy finom desszertet.
Ha igazán jól szeretnéd csinálni, kezd el csütörtök este a főzést, nehogy kifuss az időből.
-
Hívj meg sok vendéget
Zsidó, nem zsidó, családtag vagy barát. A lényeg, hogy érezzétek jól magatokat, és minél többen vagytok, annál érdekesebb lesz az este!
5) Ne feledd a hagyományokat:
Itt van a sorrend, hogy tudd hogyan is csináld:
-
GYERTYÁK: Ha a vendégeid naplemente előtt érkeznek, szép emlék a gyertyákat együtt meggyújtani.
-
GYEREKEK: A gyertyák után a következő lépés gyermekeink megáldása
-
SÁLOM ÁLEHEM: A vacsorát a Shalom Aleichem eléneklésével kezdjük, hogy üdvözöljük az angyalokat, akik elhozzák magukkal a sábát szentségét az asztalunkhoz.
-
ESET HÁJIL: A következő ének az Eshet Hayil,melyet a férj énekel a feleségének, hogy megköszönje az estét, és ezzel együtt házasságuk minden pillanatát.
-
KIDDUS: A vacsorát a borra mondott áldással kezdjük, melyet a férjnek, azaz a házigazdának szokás elmondani, aki az áldás után körbe adja a poharat, hogy mindenki igyon belőle.
-
KÉZMOSÁS: A kiddus után mindenki kivonul a konyhába, ahol a kézmosás következik a csap felett. Ehhez általában, egy kétfülű kancsót használunk, de egy pohár is megteszi. Levesszük kezünkről ékszereinket, megtöltjük a poharat, majd először a jobb, utána a bal kezünket leöntjük háromszor, és egy törölközővel a Netilát Jádáim nevű áldás elmondása közben szárazra töröljük kezeinket. Sokan ilyenkor a bárheszre mondott áldásig csendben maradnak.
-
HÁMOCI: Az utolsó szokás mielőtt a vacsorához látunk, a Bárheszre mondott áldás. Vegyük le a bárhesz takarót, fogjuk össze a két darab kalácsot, majd mondjuk el az áldást. Törjünk mindenkinek egy darabot, mártsuk bele a sóba, és osszuk szét a finom falatokat.
-
VACSORA: Jó étvágyat, azaz Beteávon!
-
BENCSOLÁS: A vacsora után egy hosszabb áldást mondunk, melynek szövege az interneten is megtalálható. Énekeljük együtt, hogy még jobb legyen az élmény.
-
ÉNEKEK: A sábáti asztalnál szokás sábáti dalokat énekelni, ezekből is számtalan fajtát találhatunk az interneten. Énekelhetjük a bencsolás előtt, után, vagy mindkétszer!
Elsőre soknak tűnik? Semmi baj! Kezd először a gyertyával, a kiddussal, és a bárhesszel, majd minden elkövetkező alkalommal tegyél hozzá még egy lépést. Meglátod, egy idő után nagyon könnyen megy majd.
6) Készülj elő
A sábáti asztalra tegyél ünnepi terítőt, készítsd elő a bárheszt, a takarót, kést, a sót, a gyertyát, és a bencserliket, és már jöhet is az étel.
Akárhogyan is csinálod, a legfontosabb, hogy érezd nagyon jól magad! Sábát Sálom!